Záruka 24 mesiacov
Chilli Naga Jolokia Bhut je najštiplavejšie chilli sveta!!
Archeologické nálezy potvrdili, že domovom pálivých paprík bola Južná Amerika, kde sa konzumovali už
7 500 rokov pred nl. Považujú sa za prvú zdomácnelú zeleninu v Amerike. Pálivosť paprík je spôsobená kapsicinoidmi. Najdôležitejšie z nich je už spomínaný kapsaicín, ktorý bol prvýkrát izolovaný v r 1862. Jeho celkový obsah v paprikách sa vyjadruje pomocou stupnice SHU (Scoville Heat Units). Sladké parik majú hodnotu 0 SHU. Čistý extrakt kapsaicínu hodnotu 16 miliónov SHU. V Indii roku 2004 bol vykonaný pokus, ktorý mal vyhodnotiť pálivosť dvoch odrôd paprík - Bhut Jolokia a Naga moriach. Zistilo sa, že hodnota pálivosti 1 041 427 SHU (čo zodpovedá 65 089 mg kapsaicinu /kg) u papriky Capsicum chinense Jacq., Odroda Bhut Jolokia, je najvyššou hodnotou na našej planéte, ktorá bola doteraz zistená. Túto odrodu môžeme nájsť aj pod názvami Naga Jolokia, BiH Jolokia, Borbih Jolokia. Jednotlivé názvy sú dané miestom pestovania. Táto odroda pochádza z Indie, oblasti Asam a názov BiH Jolokia dá preložiť ako \"jedovaté chilli\". Druhá najvyššia hodnota pálivosti na svete bola zistená u príbuznej papriky Capsicum chinense Jacq. u odrody Naga moriach. Pálivosť, ktorá bola zistená dosiahla hodnoty 1 001 384 SHU (62 581 mg kapsaicinu /kg). O rok neskôr bola odroda Bhut Jolokia znovu testovaná na jej pálivosť spoločne s ďalšími odrodami Red Savina a Orange Habanero. Doktor D. Bosland a jeho kolegovia založili poľný pokus však v iných klimatických podmienkach - v Novom Mexiku, blízko Las Cruces. Cieľom bolo zistiť vplyv klimatických podmienok na pálivosť a zároveň porovnať pálivosť medzi odrodami. Podľa výsledkov bolo zistené že opäť najštiplavejších odroda bola Bhut Jolokia s hodnotou 1 001 304 SHU, druhá bola Habanero s 357 729 SHU a tretí Orange Habanero s 248 556 SHU. Podľa zistených hodnôt je zrejmé, že klimatické podmienky majú rozhodujúci vplyv na pálivosť paprík, resp. celkový obsah kapsicinoidov. Ak niekedy ochutnáte veľmi pálivú papriku a radi by ste jej pálivosť zmiernili, nezapíjajte studenou vodou pretože kapsaicín je olejovitá látka, ale paradajkovým džúsom alebo zjedzte citrón (dôjde k neutralizácii). Pomáha tiež na určitú dobu v ústach držať mlieko.
Pestovanie: výsev vykonávame vo februári až marci (pre pestovanie vonku) do priepustného substrátu, alebo na papier a necháme zapariť. Capsicum chinense potrebuje pre optimálne klíčenie teplotu okolo 28 °C a doba klíčenia je až 2 mesice.Vyššie teploty klíčenie urýchľujú. Po narastení dvoch pravých lístkov presádzame do humóznej zeminy, potom do volnej pôdy alebo do skleníkov či fóliovníkov. Pri pestovaní v kvetináči možno vysádzať aj koncom júna a na jeseň, keď teploty v noci klesajú pod 13 °C preniesť do bytu.
Pálivosť najznámejších plodín a korenie
približná pálivosť podľa SHU
sladká paprika 0
paprička pimento 300
paprička Jalapeno 5 500
paprička serrano 14 000
cayenské korenie 40 000
tabasco 45 000
paprička habanero 225 000
paprička red Savina habanero 500 000
paprička bhut jolokia 1 000 000
Cena je za 1 balenie o obsahu 7ks semien.
|